IX Congrés de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE)

Se celebra per primer cop a Catalunya
 
El Congrés està organitzat per la SEAE, la Generalitat de Catalunya i el DAR, l’IRTA, el CCPAE i la Universitat de Lleida (UdL)
 
 
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) participen en el IX Congrés SEAE (Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica), que se celebra, a Lleida, del 6 al 9 d’octubre, i que inaugurarà demà el titular del DAR, Joaquim Llena.
 
El Congrés, organitzat per la SEAE, la Generalitat de Catalunya i el DAR, l’IRTA, el CCPAE i la Universitat de Lleida (UdL), té com a seu l’Auditori del Centre de Cultures i Transfronterer de la UdL, al Campus de Cappont de Lleida.
 
Així, en el marc d’aquest Congrés ahir i avui se celebren tallers previs, entre els que figura avui, dia 5, un taller de fructicultura ecològica organitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, i dirigit a tècnics i agricultors interessants en el maneig de fruiters en agricultura ecològica.
 
En aquest taller hi participa bona part de les persones que actualment estan treballant en fructicultura ecològica a Catalunya: Simó Alegre (IRTA) i Georgina Alins (IRTA) en temes de producció, Laia Viñas (ADV Ecològica de Ponent) i Andreu Vila (ADV de Fruita del Baix Llobretat) en aspectes relacionats amb la sanitat vegetal, Gemma Echeverria (IRTA) en qualitat de la fruita. i Josep Usall (IRTA) en patologies de postcollita.
 
El taller de fructicultura té una durada de 7 hores durant les quals es dóna a conèixer les particularitats del cultiu de fruiters, posant èmfasi en temes productius com el disseny de la plantació, l’elecció de les varietats més adequades per a ser cultivades, i el control de les diferents plagues i malalties que afecten els fruiters. Així mateix, es dóna les bases per tal de saber reconèixer els matisos organolèptics de la fruita.
 
El maneig de fruiters inclou aspectes tant de producció com de conservació i, per tant, en el taller també s’explica les principals pautes per al maneig de les patologies típiques de postcollita. Finalment, el taller conclourà amb una visita a camp per tal de poder veure in situ diferents exemples de finques de fruiters cultivades en agricultura ecològica.
 
A més, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) organitza, també en el marc del Congrés, una exposició i venda d’aliments ecològics de Lleida, que comptarà amb més de 30 expositors, entre productors i elaboradors de la zona, i que tindrà lloc divendres, 8 d’octubre, en horari de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 20.00h, a la carpa instal·lada en els jardins darrere de l’edifici de la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida.
 
Així, els visitants hi podran conèixer de prop i comprar tota mena de productes ecològics certificats pel Consell, des de hortalisses i fruites, fins a vi i oli, passant per l’arròs, la mel i productes de pastisseria.
 
L’exposició té diversos objectius entre els quals figura promocionar i facilitar el coneixement dels aliments ecològics produïts i elaborats a les terres de Lleida, fomentar el consum d’aliments ecològics de proximitat facilitant als consumidors el contacte amb els productors i elaboradors certificats pel CCPAE a Lleida, divulgar l’agricultura i ramaderia ecològiques i la transformació ecològica de la seves produccions, i promoure l’intercanvi d’experiències entre els agricultors, ramaders i elaboradors que hi participen tant el l’exposició com en el Congrés.
 
El Congrés de la SEAE se celebra per primer cop a Catalunya i comptarà amb la presència de més de 400 persones del sector ecològic vingudes de dins i de fora del país.
 
Aquest Congrés, de caire científico-tècnic, se celebra cada dos anys per a intercanviar resultats i conèixer els avenços de la recerca en agricultura, ramaderia i alimentació ecològica, així com la seva contribució al desenvolupament del sector, conformant un espai de diàleg i debat dels agents del sector, generador d’idees i projectes futurs.
 
Catalunya és la zona de l’Estat espanyol on s’elabora i es consumeix més aliments ecològics i l’elecció de Lleida com a escenari del Congrés respon a la seva importància com a zona de gran tradició agrària.
 
El IXè Congrés de la SEAE ressalta la contribució de la producció agrària ecològica catalana a la qualitat i a la seguretat alimentària mediterrània, un camp d’estudi que encara té molt camí a recórrer.
Anuncios

Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: