17 empreses catalanes del sector agroalimentari seran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic

El saló, que se celebra del 17 al 20 de febrer a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVIa edició, és la fira més important del món dedicada exclusivament a la producció ecològica.

Un any més, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural —a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa sumen esforços per possibilitar la participació d’empreses catalanes a la fira.

Un total de 17 empreses catalanes del sector agroalimentari estaran presents a BIOFACH, la primera fira mundial del sector ecològic. El saló, que se celebra del 17 al 20 de febrer a la ciutat alemanya de Nuremberg i arriba enguany a la seva XVIa edició, és la fira més important del món dedicada exclusivament a la producció ecològica.

Un altre any, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) —a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA)— i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa han sumat esforços per fer possible la participació d’empreses catalanes en aquesta saló.

L’estand de Catalunya, que enguany ocuparà prop de 230m2, serà inaugurat el proper 18 de gener, i es preveu que després de l’acte hi hagi una degustació amb una selecció de productes que aportaran les empreses participants al certamen, que comptarà amb la col·laboració del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Catalunya a BIOFACH

Les empreses catalanes que participen en l’edició d’enguany de BIOFACH –com tots els expositors que hi prenen part– han superat els estrictes criteris d’admissió exigits pel certamen, de manera que la participació en el saló ja representa per a empreses i productes un segell de distinció i qualitat.

El sector de l’agroalimentació ecològica catalana a BIOFACH està representat per l’estand de Catalunya, on seran presents 14 de les empreses catalanes participants de subsectors tan diversos com el de la xocolata, la fruita, la verdura, passant per l’oli, el vi i el cava, derivats del porc, o plats preparats.

Aquestes empreses són:

Aceites de Semillas, S.A // olis vegetals i matèria primera per alimentació animal / Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

Chocolates Solé, S.A // xocolata / Barberà del Vallès (Vallès Occidental).

Eco Aliment // snacks, baby food i plats preparats / Dosrius (Maresme).

Jade Gourmet // oli, mel, ametlles / Mataró (Maresme) Hawo Fruits Spain // fruita i verdura / Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Liquats Vegetals // sucs de fruita, begudes de soja i d’arròs / Viladrau (Osona).

Natursoy, SL // elaborats de tofu i seitan / Castellterçol (Vallès Oriental).

Oleander // ametlles, avellanes / Vinyols i els Arcs (Baix Camp).

Olicatessen // oli, olivada, olives arbequines / Els Torms (Garrigues) Productos naturales Capell // conserves de codony i tomàquet / Bellvís (Pla d’Urgell). Vegetalia / elaborats varis / Castellcir (Vallès Oriental).

Ayurveda Terre d’Arômes // tè, infusions i espècies / Sant Julià de Ramis (Gironès)

Cal Valls // sucs de fruita i conserves vegetals / Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell)

Nutrexpa, SL (Natu-hit) // Barcelona (Barcelonès) // caramels i dolços

A banda de les empreses presents en l’estand de Catalunya, la presència del sector agroalimentari català a la fira es completa amb altres tres empreses, a d’altres pavellons i espais temàtics de la fira: Albet i Noya (vins i caves, de Subirats, Alt Penedès) Bodegas Pinord (vins i caves, de Vilafranca del Penedès, Alt Penedès) Ole Bio – Spanish Food (menjars elaborats, Súria, Bages)

El marc: Pla d’Acció per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012

El suport del Govern a les empreses catalanes per a participar en aquesta important fira s’emmarca en el Pla d’Acció Interdepartamental per a l’Alimentació i l’Agricultura Ecològiques 2008-2012, que compta amb la implicació de set departaments de la Generalitat de Catalunya i un pressupost global de 37 milions d’euros.

El Pla forma part de les accions del Govern per oferir suport al sector ecològic, i amb la finalitat de promoure el respecte al medi ambient i el desenvolupament rural sostenible.

BIOFACH: la fira

BIOFACH és el saló internacional monogràfic de producte ecològic que aplega expositors d’arreu del món, i convoca prop de 47.000 visitants procedents de més de 125 països. Representa el més important aparador de la producció ecològica, i ofereix una panoràmica completa de productes, des de la producció i certificació, fins a la transformació i a la comercialització. A banda dels expositors, en el marc de la fira se celebren seminaris, workshops, i conferències on s’aborda qüestions d’actualitat de l’agroalimentació ecològica.

Catalunya i la indústria agroalimentària ecològica

En els darrers anys la producció i el consum de productes ecològics a Europa no ha parat d’augmentar, esdevenint un dels sectors més dinàmics de la UE, amb un creixement estimat del 30% anual. Itàlia i Alemanya són els països europeus amb majors extensions de producció ecològica, mentre que, pel que fa al consum, el Regne Unit és el principal mercat seguit d’Alemanya, Itàlia, i França, amb nivells de consum de productes ecològics que oscil·len entre el 2,5% i el 5% del total de la despesa en alimentació. A Catalunya aquesta xifra és inferior tot i que es preveu una progressiva equiparació al nivell de la mitja europea.

Segons els resultats del darrer baròmetre de la percepció i consum d’aliments ecològics a Catalunya, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió a través de l’empresa TNS Demoscopia, un 47,4% de la població ha consumit productes biològics alguna vegada, el 31% amb freqüència mensual, i el 17,8% cada setmana. A més, un 21% dels consumidors declaren que tenen la intenció d’augmentar el consum d’aquests aliments en els pròxims sis mesos, sobretot de verdures, llegums, carn, i fruita. A l’hora de valorar perquè es decanten pels productes ecològics, els consumidors esgrimeixen la salut com a principal motiu (66,3%) per davant del gust, la qualitat o les raons mediambientals. Per altre banda, els que no en consumeixen addueixen el preu (40,7%) i la difícil localització dels punts de venda (35,2%) com a raons més importants. Pel que fa a l’ús d’aquests aliments als menjadors escolars, existeix una actitud clarament favorable per part dels enquestats que admetrien, en un 76,9%, una alça moderada del preu del servei per poder incorporar-los al menú dels seus fills.

La indústria agroalimentària catalana és capdavantera en el conjunt de l’Estat. Actualment, hi ha a Catalunya un total de 71.513 hectàrees certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i 641 empreses agroalimentàries dedicades a elaborar aliments ecològics.

Nota de premsa: GENCAT 15/02/2010

Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: