Menjar ecològic, sostenible… i a l’escola!

Una trentena d’escoles catalanes incorporen aliments ecològics als seus menjadors. Els menors aprenen un model de menjar més saludable i es recolza productors locals. Ara es presenta la Taula, que aglutina 17 entitats en xarxa. Enviar: Què és això? Aquestes icones enllacen amb serveis web externs i aliens a CanalSolidari.org que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. A través d’ells podràs classificar, promoure, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que trobes en Internet. Per a utilitzar-los, hauràs de registrar-te com usuari/a en ells.Cerrar Redacció (23/04/2009) Les pomes que cada dia més nens i nenes mengen a diferents escoles catalanes potser són una mica més lletges, però estan més bones i són millors per a la seva salut. Aquestes pomes les han conreat productors locals que no utilitzen pesticides; això significa que, d’una banda, es dóna suport a petits camperols que treballen a casa nostra i que aposten per un altre model d’agricultura, i d’una altra, que mediambientalment és més sostenible perquè les pomes no han hagut de viatjar molts quilòmetres per arribar a la taula.

A Catalunya, en aquests moments hi ha 36 centres educatius que han incorporat els aliments ecològics i els productes de comerç just i que s’esforcen per tenir un model de menjador escolar més saludable. Cada vegada hi ha més escoles que s’interessen per aquesta opció i, per facilitar la feina i donar a conèixer la iniciativa, ara s’ha presentat l’anomenada Taula de Treball de Grups Locals per a l’alimentació escolar ecològica.

De moment, la Taula està formada per 17 entitats entre associacions de pares i mares, cooperatives de consum, organitzacions socials com la fundació Futur i Entrepobles, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i els consells comarcals de l’Urgell, el Pallars Sobirà i el Montsià. L’objectiu és clar: portar a les taules dels menjadors escolars aliments de qualitat i que respectin el medi ambient, sensibilitzar els alumnes i les seves famílies en temes d’alimentació saludable, recolzar el món rural i els petits productors, i fer tot això de manera coordinada.

“Prohibir els conreus i els aliments transgènics és primordial i imprescindible per poder assegurar una alimentació sana a les escoles i a les nostres llars”, asseguren des de la Taula, que s’ha presentat públicament en el marc de la Setmana de Lluita contra els Transgènics i per la Sobirania Alimentària. En l’actualitat, Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més presència de conreus d’aliments transgènics, mentre que l’Estat espanyol es posiciona com el principal productor de blat de moro genèticament modificat de la Unió Europea.

Eixos alimentari, ambiental, social i educatiu

Com expliquen des de la fundació Futur, entitat membre de la Taula, la filosofia en què es basen aquests menjadors escolars suposa un plantejament integral que té quatre eixos: alimentari, ambiental, social i educatiu. Això significa que s’utilitzen aliments de qualitat, de temporada, biològics i locals, que es fa una gestió ecològica del menjador, que es promou el consum responsable i el comerç just. En el cas de la fundació Futur, a més, s’aprofita la iniciativa dels menjadors sostenibles per afavorir també la inclusió laboral de persones en situació de risc.

comida ecològicaNomés en aquest curs escolar 2008/2009, Futur gestiona 13 centres de primària i infantil i escoles bressol de la província de Barcelona, on 4.000 alumnes, mestres i monitors gaudeixen d’un menjador escolar més ecològic i saludable. En aquest context, la Taula prepara un manual que té previst publicar aquest 2009 i que vol ajudar les escoles a fer el pas i transformar els seus menjadors.

www.canalsolidario.org

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: