Pla d’acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012

26/11/2008 GencatEl Govern ha aprovat el Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques per al període 2008-2012 amb l’objectiu de promoure les produccions i el consum de productes i aliments ecològics a Catalunya, aprofitant les bones perspectives i comportament d’aquest sector en els darrers anys.

Aquest pla, que inclou un total de 105 actuacions i un pressupost de gairebé 37 milions d’euros, vol impulsar els beneficis socials i ambientals que aporta aquest sistema de producció i la qualitat dels productes obtinguts.

La iniciativa del Departament d’Agricultura pretén ser una eina d’ajuda transversal per a millorar la situació i superar els problemes que dificulten un major creixement de les produccions i el consum dels aliments ecològics.

D’aquesta manera, el Pla d’Acció estableix una sèrie d’objectius estratègics:

  • Foment de la informació i el consum: fomentar el consum d’aliments ecològics, especialment de producció local i en circuïts curts de distribució, mitjançant la formació i informació del consumidor.
  • Foment de les produccions: promoure una agricultura i ramaderia el més respectuosa amb el medi ambient possible, que cuidi l’entorn i fomenti la biodiversitat, que eviti contaminacions en sòls i aigües; que mantingui les varietats tradicionals i que tingui especial cura pel benestar animal.
  • Foment del sector: reforçar les estructures del sector professional de l’alimentació ecològica mitjançant polítiques que n’incrementin la competitivitat i les seves possibilitats comercials, i que afavoreixin el desenvolupament d’iniciatives lligades al territori i als valors socioculturals.
  • Foment de la qualitat: fomentar un sistema de producció certificada d’aliments de qualitat, mitjançant processos i normes que ajudin a conservar les virtuts organolèptiques, nutricionals i de seguretat, i amb garanties de traçabilitat des del productor fins al consumidor.
  • Foment de la innovació: engegar i potenciar línies de recerca orientades estudiar les virtuts dels productes ecològics i a establir i transmetre els coneixements necessaris per a poder obtenir productes i aliments ecològics en les nostres condicions, i formar professionals amb competència tècnica en aquest sistema de producció.
  • Foment de les polítiques: reconèixer l’interès general del sistema ecològic de producció potenciant polítiques integrals i transversals de foment i creant i reforçant les estructures tècnico-administratives per dur-les a terme.

 

Nou web de la producció agroalimentària ecològica

 

Entre les 105 actuacions destaca l’inici d’una campanya de promoció institucional dels aliments ecològics, que ja es troba en la primera fase, i l’elaboració d’un baròmetre de percepció i coneixement d’aquests productes entre la població catalana.

Una altre de les mesures incloses en el Pla d’Acció és la recent estrena d’un nou web dedicat a la producció agroalimentària ecològica que recull i agrupa els continguts relacionats amb aquesta temàtica.

Aquest espai compta amb seccions d’informació, actualitat, estadístiques, normativa, ajuts o material de referència amb publicacions i articles especialitzats.

El menú principal del web es completa amb una secció dedicada al Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012, on s’anirà publicant informació relacionada amb el desenvolupament les diferents actuacions incloses en aquest Pla.

 

Importància del sector ecològic català

 

Des dels anys 70, el sector ecològic català és pioner a l’Estat espanyol en la introducció i desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques i pel que fa al número de productors i la diversificació de les seves activitats.

Actualment, Catalunya dedica un total de 60.095 ha de producció ecològica, que significa un 5% del total de la superfície total. A més, hi ha 139 explotacions ramaderes beneficiàries de ramaderia ecològica.

Gairebé la meitat de la població catalana, un 48,1%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, tot i que només una tercera part ho fa com a mínim un cop al mes.

 

La salut és la raó principal per a la compra d’aliments ecològics, per davant del gust, la qualitat o raons mediambientals.

En contra, els seus detractors consideren que aquests productes tenen un preu excessiu i que són difícils de localitzar.

Informació relacionada

Enllaços relacionats

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: