Terra Madre i Salone del Gusto 2008

Durant quatre dies Torí ha esdevingut el centre del món ecogastronòmic, un viatge a les arrels de l’aliment. Ens és impossible descriure tot el que hem vist i sentit en aquestes dues manifestacions alimentàries: el gran aparador del producte de qualitat que és el Salone, i la gran demostració que un altre món és possible, Terra Madre. I aquesta proposta ha batut rècords: 180.000 visitants dels quals un 25% eren estrangers i 2.280 escolars.

Aquesta màgia de la retrobada amb la terra i els seus productes, en una de les ciutats més industrials d’Itàlia, ha estat possible perquè Itàlia fa temps que creu en la filosofia d’Slow Food: les forces positives de l’aliment bo, net i just, font de plaer per sobre de tot. El plaer que et dóna una alimentació bona i equilibrada, justa, que no malmet el planeta, que et permet viure, que no et posa malalt, perquè l’aliment és un dret irrenunciable, és humanitat, no és una simple mercaderia amb la qual fer diners.

Aquesta fira dóna a conèixer l’altra cara del planeta alimentari i fa comprendre les característiques i la història d’uns productes excel·lents però poc coneguts. Perquè conèixer les excel·lències és, a més, la millor manera d’aprendre a reconèixer i comprendre millor també el nostre aliment quotidià. L’agricultura és modernitat perquè es verifica la qualitat del producte en la persona, la seva salut i la seva llibertat.

Cal destacar de la inauguració les paraules del president d’Slow Food: “orgullosament indignats en comprovar que la política internacional no ha sabut trobar els 22 mil milions de dòlars que demanava la FAO per acabar amb la fam del món, però sí que han trobat 2 bilions de dòlars per salvar la banca!! Aquest 2008 ha augmentat en 100 milions la quantitat de famolencs.”

Hem viscut una concentració d’energies positives i d’esperança que ara ens cal mantenir i difondre. Una mena d’Olimpíades de l’aliment on tots som guanyadors: 506 expositors italians més 114 d’internacionals, als quals cal sumar els productes tutelats per Slow Food, els baluards: 161 d’italians i 96 d’internacionals de 46 països diferents. Més de 62 mil m2 dedicats als aliments dels quals el 48% de la superfície està dedicada a activitats didàctiques, educatives i de degustació.

Tots dos esdeveniments confirmen que la biodiversitat és possible quan les coses es fan bé i la gent ho valora, perquè hi ha gent que es creu el que fa i, sobretot, creu que l’aliment és sagrat, no pur negoci. I l’organització valora el producte i això es nota perquè no hi ha un plus de mitjans o de màrqueting per vendre. La qualitat és l’únic aval. És l’orgull de qui produeix el que preval.

 

Catalunya al Salone del Gusto

Cal destacar l’èxit de vendes dels dos baluards catalans (productes protegits d’Slow Food) que han tornat a casa amb les mans a les butxaques: la Malvasia de Sitges i la mongeta del ganxet. La cara de satisfacció del Pepe de l’Hospital i de la Marina de Gallecs i el desig que arribi aviat el 2010 per tornar a Torí més carregats que mai.

Un altre èxit de públic el laboratori “La dolça revolució, l’estèvia”, que dugueren a terme el cuiner del restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer, Enric Millà, i el pagès Josep Pàmies.

Una altra de les novetats que ens ha omplert d’orgull als membres d’Slow Food de Catalunya  ha estat la presència de Turisme de Catalunya al Saló del Gusto. A l’estand s’ha presentat la diversitat i la riquesa de la cuina catalana a través dels diferents col·lectius. Va quedar palès que queda molta tasca per fer i que es pot treure molt més rendiment d’aquesta presència a Torí. Cal augmentar la imbricació entre el Turisme i la realitat d’Slow Food per tal de parlar la mateixa llengua en aquest forum tan especialitzat i, sobretot,  cal convèncer el Departament d’Agricultura de Catalunya perquè participi a la propera edició, això que suposaria la implicació dels polítics catalans en una nova manera de entendre l’explotació agrícola i ramadera que faria el nostre territori molt més respectuós, i els nostres aliments molt més bons, nets i justos.

També cal destacar el sopar ofert pel restaurant Les Cols d’Olot, on es va poder comprovar la força de la cuina volcànica per reflectir, no només els sabors i les textures, sinò el paisatge. Tot un viatge sensorial.

 

Terra Madre

 7.142 delegats vinguts de 153 països diferents han participat a Terra Madre: agricultors, criadors, pescadors, productors artesans, cuiners, professors universitaris i representants d’instituts d’investigació, estudiants i músics. 1.652 comunitats de l’aliment que s’han compromès a reforçar les modalitats de producció local, tradicional i sostenible. Terra Madre representa la globalització positiva, dóna veu a qui no es resigna enfront el model homologador, deshumanitzador i totalitzador d’aquells que apliquen a la matèria viva les normes alienants de la indústria; les comunitats de Terra Madre es reuneixen per a proclamar que la producció d’aliments ha de mantenir una relació harmònica amb l’entorn natural; per afirmar la dignitat cultural i científica de les pràctiques tradicionals; per a dialogar sobre una perspectiva de futur que retorni a la terra el centre de la temàtica mundial, per una agricultura de dimensió local i humana, un model de vida alternatiu; per a retornar als seus països d’origen amb la càrrega positiva de sentir-se d’una autèntica “comunitat de destí”, com nosaltres.

 

Montserrat Esquerda i altres membres d’Slow Food de Catalunya

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: