APRENDRE A MENJAR, APRENDRE A VIURE. MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS.

APRENDRE A MENJAR, APRENDRE A VIURE. MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS.

7 i 8 de novembre de 2008
CEIP Turó del Cargol
(Avinguda Coll del Portell, 56. 08024 Barcelona)
Accés a les jornades pel carrer Sant Cugat, 13 (al costat parking de l’Hospital de l’Esperança)
Aquestes jornades són una iniciativa d’Entrepobles, associació de cooperació i solidaritat, que té com un dels seus eixos de treball el suport a la sostenibilitat camperola i a la sobirania alimentària, tant en projectes de cooperació (a Amèrica Central, la zona andina i el Carib), com a casa nostra. S’han organitzat en col*laboració amb persones i organitzacions que potencien diferents experiències de menjadors escolars ecològics a Catalunya i amb les que participem a la “Taula de treball d’alimentació escolar ecològica”.

Volem oferir un espai de debat i participació a les persones, organitzacions i actors implicats (productors locals, cuiners, pares i mares, monitors i monitores de menjador, professors i professores) que conformen les diferents iniciatives que realitzen i/o inicien experiències a Catalunya i contribueixen a donar impuls a aquesta proposta.

Els seu objectiu és avançar cap a la construcció d’iniciatives que ens permetin d’una banda, subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució presents en les experiències, l’alimentació sana i ecològica, i per una altra, afirmar una proposta en positiu que permeti la participació i la mobilització activa d’un conjunt d’actors entorn als problemes globals i el dret de tots els pobles a l’alimentació i la seguretat alimentària.

Com podeu veure en el programa, hi participaran persones i organitzacions que promouen els menjadors escolars ecològics a Europa, a Catalunya, a la resta de l’Estat Espanyol i coneixerem l’experiència d’una campanya ciutadana a l’Equador.

S’ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l’Ajuntament de Barcelona.
S’adrecen a persones interessades prèvia inscripció a les Jornades, al dinar i al servei de ludoteca.
PROGRAMA
Divendres, 07 de novembre
17:45 h ACTE BENVINGUDA
Presentació:

    *    Cristina Pons (Ampa Escola Patronat Domènech i Entrepobles)
    *    Lola Puig (El Rebost S.CC.L., cooperativa de consumidors i consumidores de productes naturals i ecològics i membre de la Taula de Treball d’alimentació escolar ecològica)

18:30h. Taula Rodona: Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics.

    *    Matteo Giannastasio – Metge i professor de Biochimica vegetale all’Università di Napoli. Membre de la “Commissione per le mense scolastiche del Comune” de Roma. Itàlia.
    *    Clive Peckham, – Director Alimenterra (European network for sustainable food system)
    *    Patrick Marcotte – Enginyer Agrònom , Director de CIVAMBIO (Association des producteurs bio du Roussillon). França.
    *    Javier Carrera – Red de Guardianes de Semillas – Campanya “Come sano, seguro y soberano”. Ecuador.
    *    Fatima Gomez – Tècnica de la Dirección General de Producción Ecológica. Consejería de Agricultura y Pesca de la Junta de Andalucía
    *    Manolo Zapata – Pagès ecològic. Cooperativa La Verde – Pueblos Blancos. Andalusia.
    *    Assumpta Codinachs – Cooperativa Brunec, S.C.C.L. de producció ramadera ecològica i membre d’assemblea pagesa Catalunya.

Dissabte 8 de novembre
10:00h 10:30 h Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics?

10:30 – 13:30 h TALLERS PARTICIPATIUS
TALLER A Com podem iniciar i posar en marxa un menjador escolar ecològic en la nostra escola? Quins són els passos a seguir? Quins criteris hem de seguir? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,…

TALLER B Quins són els canvis que puc fer jo d’una agricultura convencional a una agricultura ecològica? Eines per a la reconversió. Quines implicacions té: avantatges i desavantatges. Des de la mirada de diferents experiències, com hem puc organitzar per tal de fer agricultura ecològica i abastir a menjadors escolars ecològics? Podem elaborar una guia de producció ecològica per a les escoles? Persones invitades: pagesos i pageses, artesans i artesanes, ADV,…

TALLER C La cuina com a espai educatiu: com fem un menú ecològic? Quins productes i estris de cuina necessitem? Quins trucs ens poden ajudar? En aquest taller elaborarem un menú ecològic que faríem un dia a l’escola. Coneixerem els estris que necessitem, les receptes, algunes de les diferències entre la cuina convencional i la cuina ecològica. Persones invitades: cuiners i cuineres, pares i mares,…

14:00 – 16:00h DINAR I per tal de que tots i totes puguem disfrutar de la bona cuina, el menjar que es prepari en aquest taller serà el dinar de les persones assistents a les Jornades!! Els aliments ens els portaran els agricultors i agricultores que ja abasteixen a algunes de les nostres escoles.

Dissabte 8 de novembre
16:00 – 19:00 h TALLERS PARTICIPATIUS
Taller A Què haurien de fer les administracions públiques per promoure els menjadors escolars ecològics? Què haurien de fer per donar suport a la producció ecològica? Quines són les nostres demandes? Persones invitades: ADV, Consells comarcals, pares i mares, comunitat educativa, administracions,…

Taller B Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? Pot ser una alternativa a la situació de la crisi alimentària actual? Com pot l’escola contribuir a que sigui una proposta de canvi quant a la nostra manera d’alimentar-nos, de viure a l’escola i de viure a casa nostra? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,…

Taller C Menjadors escolars com a projecte educatiu: Quins són els materials educatius que poden acompanyar el nostre menú ecològic a l’escola? Podem treballar-ho a l’aula? Podem fer propostes d’activitats dins el currículum escolar? Poden ser la cuina i el menjador espais educatius? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, educadors i educadores.

19:00 – 20:00h Plenària i conclusions
Informació i inscripcions
S’adrecen a persones interessades prèvia inscripció fins al 30 d’octubre de 2008 a les Jornades, al dinar (10,00 EUR) i al servei de ludoteca a epueblos@pangea.org <mailto:epueblos@pangea.org> Esta dirección de correo electrónico está protegida contra los robots de spam, necesitas tener Javascript activado para poder verla

Cal que ens confirmeu també els tallers en els que voleu participar.
Per més informació contactar amb:
Neus Garriga
Entrepobles
Plaça Ramon Berenguer el Gran 1, 3r-1a. 08002 Barcelona
epueblos@pangea.org <mailto:epueblos@pangea.org> Esta dirección de correo electrónico está protegida contra los robots de spam, necesitas tener Javascript activado para poder verla

http://www.pangea.org/epueblos <file://www.pangea.org/epueblos> 
Tel. 93 268 33 66
Organitza:
Entrepobles
TAULA DE TREBALL D’ALIMENTACIÓ ESCOLAR ECOLÒGICA: A.D.V. Ecològica Gent del Camp, A.D.V. de Producció Ecològica del Montsià – Baix Ebre, A.D.V. de Producció Ecològica de Ponent, AMPA Puigberenguer, Ajuntament de Manresa, Aprodisca (Associació pro persones amb disminució psíquica de la Conca de Barberà), CEDRICAT (Centre de Desenvolupament Rural Integrat de Catalunya), CIVAMBIO, Consell Comarcal del Montsià, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Consell Comarcal de l’Urgell, Cooperativa El Rebost S.CC.L., Entrepobles, FAPAC (Federació d’associacions de pares d’alumnes de Catalunya), Fundació Futur, L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, Montanyanes S.L, Serveis Educatius PAM I PIPA S.L. i Xarxa de Consum Solidari.

Col·labora:
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: